TCK madde 24 ve Gerekçesi

Kanunun hükmü ve amirin emri

            Madde 24- (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez.

(2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz.

(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.

(4) Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hallerde, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur.

 

Related Post

TCK MADDE 24 Gerekçesi ;

Hükümet Tasarısının “Kanunun hükmü ve amirin emri” başlıklı 27 nci maddesinin iki ve üçüncü fıkraları değiştirilmiştir. Hiyerarşik yapı içinde amirin verdiği emrin hukuka uygun olması halinde, verilen bu emrin yerine getirilmesi de hukuka uygun olacaktır.

Amirin emri, hukuka aykırı olmasına rağmen, bu emir emredilen açısından bağlayıcı ola­bilir. Anayasamıza göre; kamu görevlileri, görevlerini ifa ederken amiri du­rumundaki kişilerden aldıkları emirleri hukuka aykırı bulmaları halinde, bu emri “yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir”ler. Ancak, emir hukuka aykırı olmakla beraber, amir “emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde emri yerine getiren sorumlu olmaz” (madde 137, fıkra 1). Bu durumda emri yerine getiren açısından bir hukuka uygunluk nedeni değil, bir sorumsuzluk nedeni söz konusudur.

Ye­rine getirme zorunluluğu, esasen hukuka aykırı olan emri hukuka uygun hale getirmez. Ancak, hiyerarşik yapı dolayısıyla, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Bu durumda sorumluluk, emri verene aittir. Hükümet Tasarısındaki hükümde, bu durumda emri verenin de sorumluluktan kurtarılmasına yöne­lik bir ifadeye yer verilmişti. Yapılan değişiklikle bu yanlışlık düzeltilmiştir.

Emir, hukuka aykırı olmanın yanı sıra, ayrıca suç da teşkil edebilir. Anayasamız, konusu suç teşkil eden emrin yerine getirilmesine “hiçbir su­rette” izin vermemektedir (madde 137, fıkra 2). Bu durumda emri “yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz”. Maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle Anayasanın söz konusu hükmüyle paralellik sağlanmıştır.


Mevzuat: Tck 24. maddesi ile ilgili
  1. Yargıtay kararları içinde sorgulama yap
  2. Hukuki Net sitesinde ara
  3. Ceza Avukatı ara
  4. More from my site

MD

Recent Posts

84

TCK madde 84 ve Gerekçesi İntihara Yönlendirme Suçu (*) Madde 84- (1) Başkasını intihara azmettiren,…

2 sene ago

83

TCK madde 83 ve Gerekçesi Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi             Madde 83- (1) Kişinin…

8 sene ago

82

TCK madde 82 ve Gerekçesi Nitelikli haller             Madde 82- (1) Kasten öldürme suçunun; a)…

8 sene ago

81

TCK madde 81 ve Gerekçesi Kasten öldürme             Madde 81- (*) Bir insanı kasten öldüren…

8 sene ago

80

TCK madde 80 ve Gerekçesi İnsan ticareti             Madde 80- (1) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/3…

8 sene ago

79

TCK madde 79 ve Gerekçesi Göçmen kaçakçılığı (*)             Madde 79- (1) Doğrudan doğruya veya…

8 sene ago